ÇEKUD’den Adıyaman Üniversitesinde Konferanslar Serisi


ÇEKUD ve Adıyaman Üniversitesi işbirliğiyle Üniversite Çevre Topluluğu tarafından “Çevre ve Sofrada Sıfır Artık” ile “Enerji Verimliliği” konulu konferanslar düzenlendi.

Konferanslara Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ÇEKUD Doğu Marmara Bölge Danışmanı Prof. Dr. Ahmet ALP, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL, ÇEKUD Genel Sekreteri Av. Cengiz KÖMÜRCÜ, Adıyaman Askerlik Şube Başkanı Albay Davut KULALAR, ÇEKUD Adıyaman İl Danışmanı Cafer CANPOLAT, TPAO Bölge Müdür Yardımcısı Bedih GÜMÜŞ, SAFVANDER Başkanı Dr. Sadık ÇAĞ, ÇEKUD gönüllüleri, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

Konferansların açılış konuşmasını Çevre Topluluğu Başkanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Kübra DAĞ yaptı.

Konferansların sabah bölümünde, ilk konuşmasını Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN yaparken ikinci konuşmayı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP yaptı.

Av. Muzaffer ÖZCAN “Çevre Anlayışımız” adlı yaptığı sunuma çalışma alanının çevre hukuku olduğu söyleyerek başladı. Ardından dünyaca kabul edilen çevre problemlerine değinen Av. ÖZCAN bu problemleri tek tek ele alarak inceledi. Çevre kirliliği, küresel ısınma, aşırı nüfus, doğal kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği gibi çevre problemlerine değinen Av. ÖZCAN bunlara ÇEKÜD olarak iki madde de kendilerinin eklediğini ve bu maddelerin israf ve insafsızlık olduğunu vurguladı. Daha sonra ÇEKÜD hakkında bilgi veren Av. ÖZCAN derneğin 1999 yılında kurulduğunu, 81 ilde hizmet verdiğini, 8 yurtdışı danışmalığının olduğunu, binlerce gönüllüsünün bulunduğunu ve kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğunu söyledi. "Çevre nedir?" sorusu üzerinde duran Av. ÖZCAN çevrenin canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam olarak tanımladı. "Ahlak nedir?" sorusu üzerinde de duran Av. ÖZCAN bir konu hakkında vicdan ne der, ahlak ne der, hukuk ne der soruları sorulması gerektiğini vurguladı. Av. ÖZCAN konuşmasının sonunda çevre hukukla mı ahlakla mı korunur problemine çözüm arayarak çevreyi en çok kirleten ülkeler tablosunu dinleyicilerin dikkatine sundu.

ÇEKUD Doğu Marmara Bölge Danışmanı ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP yaptığı sunumuna çevreyi "organizmaların yaşamları üzerinde etkili olan bütün faktörler" olarak tanımlayarak başladı. "Çevre neden önemli?" sorusu üzerinde duran Prof. Dr. ALP çevreyi korumanın kendini, geleceğini korumak olduğunu söyledi. Katılımcılara "bize sunulan nimetlerin kıymetini biliyor muyuz?" sorunu soran Prof. Dr. ALP "bu nimetleri yerinde tüketerek doğaya saygı gösteriyor muyuz?" dedi. Çevre fotoğrafları ile sunumuna devam eden Prof. Dr. ALP bir dede torun hikâyesi anlatarak geleceğe temiz bir çevre bırakılması gerektiğini vurguladı. Dünyada aşırı atık, kirlilik, çöp dağları sizce neden oluyor, olabilir, ne dersiniz problemi üzerinde duran Prof. Dr. ALP israfın nedenlerini açıkladı. Eğitimsizliğin, düşük kalitede üretimin, lüks özentisinin, gösterişin, modanın ve algı yoluyla ihtiyaç oluşturmanın israfa yol açtığını belirten Prof. Dr. ALP israfı "başkasının hakkını kendi namına kullanmak" olarak tanımladı. Çeşitli fotoğraflarla israf üzerinde konuşan Prof. Dr. ALP, israf türlerini ve neleri israf ettiğimizi açıkladı. En çok ekmeğin, yemeğin, kağıdın, enerjinin, suyun ve zamanın israf edildiğini ifade eden Prof. Dr. ALP, Türkiye’de her yıl 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını söyledi. Konuşmasının sonunda "insanlık neden yardım etmekten uzak durur?" problemi üzerinde duran Prof. Dr. ALP, "israf etme, ikram et" diyerek sözlerine son verdi.

Konferansların öğleden sonraki bölümünde ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL “Enerji Verimliliği” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Yer yer katılımcılara sorular soran ŞENEL, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hakkında bilgi verdi. Enerjide giderek artan açığa değinen ŞENEL toplam cari açığın 48,9 milyar dolar olduğunu ve yıllık enerji ithalatının 60,1 milyar dolar olduğunu söyleyerek enerji ithal etmesek 11 milyar dolar kârda olacağımızı kaydetti. Ardından enerji kaynakları hakkında bilgi veren ŞENEL bu kaynakları fosil yakıtlar, nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği olarak gruplandırdı. ŞENEL, verimli kullanılan enerjinin en önemli ve ucuz enerji kaynağı olduğunu ifade etti. ŞENEL daha sonra küresel enerji sorunları ve temiz enerjiyi zorunlu kılan faktörler, birincil enerji kaynakları ve sakıncaları, hidrojen yakıt uygulamaları, Türkiye rüzgâr enerjisi ve rüzgâr hızı dağılımı, güneş enerji potansiyelimiz, doğal gazın erişimleri, Dünya’da artan enerji ihtiyacı, enerji yoksulluğu, enerji verimliliği ve tasarruf, verimlilik kriteri, enerji yoğunluğu ve konutlardaki enerji tüketimi üzerinde durdu.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ bir konuşma gerçekleştirerek konuşmalarından dolayı Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN, ÇEKUD Doğu Marmara Bölge Danışmanı ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL’e teşekkür etti.

Konferansların ardından Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Av. Muzaffer ÖZCAN, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ALP, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Fazıl ŞENEL, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit TEMİR ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih TUFANER’e adlarına dikilmiş olan "Fidan Sertifika"larını hediye edildi.

Konferansın ardından katılımcılar Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Prof. Dr. Ahmet ALP ve Fazıl ŞENEL Üniversite Onur Defteri’ni imzaladı. İmzaların ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Prof. Dr. ALP ve Fazıl ŞENEL’e Adıyaman’ın tarihi ve turistik yeri Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.

Heyet birlikte Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Seramik Atölyesi, MİNYAMAN ve Adıyaman Evi’ni gezdikten sonra Üniversiteden ayrıldılar.